Meer over huis kopen in Spanje


De onderhandeling


In Spanje kan het voorkomen dat een woning bij meerdere makelaars of woningsites te koop staat. Het kan ook zijn dat er prijsverschillen zijn omtrent dezelfde woning.


Het reserveringscontract


Een reserveringscontract wordt gemaakt als er een overeenkomst over de prijs bereikt. Dit is een niet uitgebreid contract wat inhoud dat er een overeenstemming is bereikt van beide partijen. De woning wordt van de markt gehaald. De koper betaald hiervoor een kleine aanbetaling van rond de 3000 euro. In dit contract wordt vastgesteld wanneer het koopcontract getekend gaat worden.

Het onderzoek

Na het tekenen van het reserveringscontract tot aan het tekenen van het koopcontract wordt er een onderzoek gedaan naar de woning. Er wordt gekeken of het huis vrij van schulden en lasten is en of de woning legaal is. Het kan zijn dat er zonder vergunning is aan- of bijgebouwd. Als er abnormale zaken zijn met betrekking tot het huis die niet oplosbaar zijn dan wordt de aanbetaling aan de koper teruggegeven. In deze fase zult u een NIE gaan aanvragen en een bankrekeningnummer openen.


Voorlopig koopcontract

Het is gebruikelijk om eerst een voorlopig koopcontract te tekenen, afhankelijk van de overbruggingsperiode. Hierin staan alle voorwaarden die in de overeenkomst afgesproken zijn. Er dient dan eveneens een aanbetaling van 10% te worden gedaan. Minus het bedrag van het reserverings contract.

Escritura de Compraventa,  het definitieve koopcontract

Als de bovenstaande stappen zijn doorlopen wordt er een afspraak met de notaris gemaakt. De Gestor, Advocaat of aankoopmakelaar gaat met u mee. Mocht er een hypotheek zijn afgesloten dan gaat er ook een vertegenwoordiger van de bank mee. Dit geldt eveneens voor de verkopende partij. Schrik dan niet dat u met een grote groep rond de tafel zit. Als het koopcontract is ondertekend en de betaling is gedaan, ontvangt u de sleutels van het nieuwe huis.

Inschrijving Eigendomsregister

Nadat het koopcontract is ondertekend dient de woning in het eigendomsregister in geschreven te worden, zodat u als nieuwe wettelijke eigenaar staat geregistreerd. Dit zal ongeveer 2 a 3 maanden duren vanaf de ondertekening van akte. De nutsvoorzieningen en belastingen zullen op uw naam worden gezet. De betalingen hiervan worden van uw Spaanse bankrekening worden geïnd.

Kosten makelaar of Courtage

De verkopende partij betaald altijd de kosten van de makelaar. Dit wordt vastgelegd en besproken  in het verkoopcontract. De aankoopmakelaar deelt dus ook mee in de courtage. 

NIE nummer

Numero de Indentificatión de Extranjeros. Dit heeft u nodig voor juridische, administratieve of financiële zaken in Spanje te behartigen. Dit nummer kunt u zelf aanvragen, maar dit kan ook door een Gestor of Advocaat geregeld worden.